Vaak gestelde vragen door mensen die een eigen hotel willen beginnen?

Kun je zomaar een hotel beginnen?
Nee, je kunt niet zomaar een hotel beginnen. Vaak is er een hotelbeleid, opgesteld door de gemeente of stad. Dit bepaalt in grote mate of jij jouw hotel op jouw plek kunt maken. Als je een hotel overneemt, is dit meestal geen issue. Voor een hotel heb je bovendien vergunningen nodig. Een opleiding of diploma is handig, maar niet vereist.
Als je je wilt oriënteren, bekijk dan ook eens onze Gouden Tips, een pagina vol met links die je stuk voor stuk wijzer maken. Helemaal gratis, want wij zijn er om je vooruit te helpen.
Welke vergunningen zijn noodzakelijk?
- Een hotel moet passen in het bestemmingsplan van de locatie die je hebt gekozen. Zonder hotelbestemming op jouw pand wordt het traject lastiger. Tenzij je weet dat jouw gemeente alle medewerking geeft in het veranderen van de bestemming.
- Een exploitatievergunning voor het runnen van een horecabedrijf.
- Een drankvergunning voor het schenken van alcoholhoudende dranken.

Hoeveel geld heb je nodig om een hotel te beginnen?
Dat is natuurlijk een lastige vraag om te beantwoorden, maar in principe hoef je niet rijk te zijn om een hotel te beginnen. Miljoenen op de bank, het bezit van een kapitaal huis of grote erfenissen in het verschiet... Het is fijn om te hebben, maar geen voorwaarde.
Besef dat alleen de zon voor niets op gaat. Als je een hotel wilt kopen of maken heb je wel geld nodig. Dat geld kun je lenen bij een bank, via crowdfunding, van bekenden of van daarvoor opgerichte instanties. Jij betaalt rente en lost de lening af. Als je een bestaand bedrijf overneemt, is het niet ongebruikelijk als de verkopende eigenaar je een helpende hand biedt.
Zekerheden
In ruil voor het geld wat je leent, verstrek je zekerheden aan de personen die het geld uitlenen. Zonder zekerheden meestal geen geld. Tenzij je een suikertante of -oom treft. Maar die wil dan vermoedelijk weer wat anders in ruil voor zijn of haar geste.
Toverformule
Kortom: je hoeft niet rijk te zijn om een hotel te beginnen, maar je moet wel zekerheden kunnen stellen, vertrouwen wekken bij mensen, een verdomd goed plan hebben en de kracht hebben om tegenslagen te overwinnen.
Een toverformule bestaat niet. Een eigen startkapitaal helpt enorm bij het verwezenlijken van jouw dromen.
Als je wel je eigen hotel wilt runnen, maar geen grote risico's wilt lopen (behalve je baan verliezen), moet je ergens manager van een hotel zien te worden.

Kosten
Kleine hotels kunnen wel degelijk winstgevend zijn. Je moet heel scherp de kosten in de gaten houden. Deze exploitatiekosten voor hotels in Nederland zijn het afgelopen jaar flink gestegen. Denk hierbij aan personeelskosten, vestigingskosten en energie. De ontwikkeling van hotelsoftware en AI maken het tegenwoordig wel mogelijk met minder mensen een hotel goed en servicegericht te kunnen runnen.
Veel uren draaien
Van een goedlopend klein hotel kun je heel goed leven. Daar staat wel tegenover dat je relatief veel uren maakt op alle dagen van de week en overdag en 's avonds. Het is bepaald geen kantoorbaan. Maar je hoeft natuurlijk ook niet alles zelf te doen. Als je genoeg kamers hebt en omzet maakt, kun je personeel aannemen dat een deel van jouw taken overneemt (of investeren in AI/ automatisering).

Is de locatie van groot belang bij het slagen van mijn hotel?
Volgens makelaars zijn er maar drie dingen echt belangrijk: locatie, locatie, locatie.
Maar als je een hotel begint, kun je je het vaak niet veroorloven jouw hotel op een A-locaties te vestigen. De kansen liggen vooral op locaties met potentie. Daarom is het goed als je een hotel begint in een regio die je goed kent. Je zult de potentie dan sneller herkennen.
Als je een locatie in Nederland zoekt, heb je economisch gezien grofweg drie keuzes: 1. Amsterdam, Schiphol en omstreken, 2. de andere grote en middelgrote steden, 3. de regio.
Concurrentie
Foute keuzes bestaan niet eigenlijk niet. Foute plannen wel. Op populaire plekken zijn de kosten van ontwikkeling en exploitatie hoog, evenals de concurrentie. Een voordeel is de grote vraag. Voor de regio is de belangstelling vaak wat lager, de prijzen van ontwikkeling en exploitatie aantrekkelijker, maar je zult daar meer moeite moeten doen om de mensen te verleiden naar jouw hotel te komen.
Onderscheidend
Je moet je altijd onderscheiden in de markt. Dit kan op vele manieren. Kies jouw doelgroep(en). En blijf vooral dicht bij jouw hart. Maak geen hotel waar je zelf niet zou willen overnachten of niet trots op bent. Dan worden de werkdagen erg lang.

Hoeveel kamers heb je minimaal nodig voor een succesrijk hotel?
Voor een succesvol kleinschalig hotel met personeel heb je minimaal 15 kamers nodig en het liefst nog een paar andere elementen die omzet opleveren. Denk aan vergaderzalen, een cocktailbar, yogastudio of wijnwinkel. Belangrijk is dat je hier niet veel personeel aan kwijt bent en het wel omzet oplevert.
Wellness
Wellness zou ook goed toegevoegd kunnen worden, maar dat doe je er niet zomaar bij. De kosten zijn hoog, de faciliteiten en het personeel moeten bijzonder goed zijn en de hygiëne uitmuntend.
Ideaal
Een hotel met 20 tot 35 kamers zie ik als een ideaal businessmodel. Kleinschalig genoeg om boutique te zijn en jouw gasten van een uitmuntende service te voorzien. Groot genoeg om dit met een leuk personeelsteam winstgevend te exploiteren.
AI
Kies je voor een kleiner hotel dan kun je ook succesvol zijn. Je zult dan heel sterk leunen op automatisering en AI. Die mogelijkheden zijn er nu al volop. Je moet wel accepteren dat er niet continu iemand in het hotel aanwezig is.

Wat is de rol van automatisering bij kleine hotels?
Heel groot. Als je bang bent voor computers, raad ik je af een kleinschalig hotel te beginnen. Computersoftware vormt het hart van de zaak. Voor de gasten is de vriendelijkheid van het personeel vaak doorslaggevend, maar als de automatisering niet goed is geregeld verdwijnt de glimlach vanzelf van het gezicht van jouw mensen. Goede softwareprogramma's zijn tegenwoordig van levensbelang. Je kunt niet zonder.
PMS als kloppend hart
Het kloppende hart van jouw hotel is jouw Property Management Systeem (PMS). Ook als je een klein hotel wilt beginnen, is dit belangrijk. Met dit systeem stuur je alles aan. Hieraan kun je moderne serviceapps koppelen, hier worden de financiën geregeld en kassa's gekoppeld. Deze PMS weet alles van jouw bedrijf. Van de cijfertjes tot en met de wensen van jouw gasten. Ook de rates (tarieven) van jouw kamers worden hier dynamisch geregeld.
Kies een PMS die past bij de schaal van jouw hotel, bij jouw budget en bij de wijze waarop jij grip op jouw bedrijf wilt hebben.
Andere vragen? Heel begrijpelijk!
Neem contact met ons op via de button hieronder.